Czym jest dezynfekcja?
Postępowanie mające na celu maksymalne zmniejszenie liczby drobnoustrojów w odkażanym materiale.
Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, a nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe.
Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy.
Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów oraz powierzchni użytkowych.
Wykonujemy zabiegi dezynfekcji produktów spożywczych ( warzyw i owoców ), w obiektach po zalaniach, w pomieszczeniach sanitarnych w tym salach chorych, w gabinetach lekarskich, w miejscach użyteczności publicznej, w pomieszczeniach po zgonach, w pojazdach, magazynach, obiektach inwentarskich, chłodniach, a także pomieszczeniach z klimatyzatorami itp, - skutecznie niszcząc wirusy, bakterie, grzyby.
UWAGA! Nasza firma wykonuje profesjonalną dezynfekcję w przypadku wykrycia Koronawirus COVID-19 oraz zabiegi prewencyjne.
Dezynfekcja pomieszczeń objętych KWARANTANNĄ po koronawirusie SARS CoV-2
Kontakt pod nr 790342243 lub 510558588
Czy ozonowanie jest skuteczną metodą zwalczania wirusów?
Do dezynfekcji stosuje się czynniki chemiczne, oraz fizyczne.
1. Czynniki chemiczne:
- czwartorzędowe sole amoniowe
- alkohole, np. alkohol etylowy, alkohol izopropylowy
- aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy
- związki fenolowe, np. krezol, rezorcynol
- biguanidy, np. chlorheksydyna
- związki metali ciężkich, np. srebra, miedzi, rtęci
- związki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory
- fiolet krystaliczny (gencjana), mleczan etakrydyny (Rivanol)
- utleniacze - ozon (O3), nadtlenki, np. H2O2 lub nadmanganiany, np. nadmanganian potasu
- tenzydy, np. mydła
- kwasy i zasady.
Stosując metody chemiczne - środki dobiera się indywidualnie do danego problemu.
Bezpośredni wpływ na skutek dezynfekcji ma w szczególności:
- rodzaj powierzchni
- stężenie czynnika,
- jego formulacja,
- czas działania,
- temperatura i inne.
2. Czynniki fizyczne:
- Promieniowanie - do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach.
- Para wodna - do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100-105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,5 - 0,45 atm). Pary wodnej pod normalnym ciśnieniem używa się od odkażania m.in. wyposażenia sanitarnego.
Dezynfekcja w obiekcie inwentarskim - królikarnia
Sprawdź cennik dezynfekcji
Odkażanie może przybierać różne formy, jednak ich cel jest zawsze ten sam. Dezynfekcja ma bowiem za zadanie zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, bakterii, alergenów, grzybów czy też wirusów. W zależności od występującego problemu, a także od panujących warunków (powierzchnia, specyfika obiektu itd.) można zastosować m.in. ozonowanie lub zamgławianie. Każde z przedstawionych rozwiązań ma wiele zalet i każde zachęca swoją skutecznością. Na kilku poniższych fotografiach mogą Państwo zobaczyć, na czym polega ten proces i czym zajmują się nasi specjaliści.
Aktualna ocena usługi
Usługę oceniło już 2 osób. Otrzymaliśmy od nich 5.0
pkt. na 5.0
możliwych
Zostaw swoją opinię i oceń usługę
Opinie o usłudze
Dziękujemy za profesjonalną dezynfekcję naszego przedszkola po wybiciu szamba. Sami nie wiedzielibyśmy jak to wykonać. Panowie z ERPOL sprawdzili się na medal. Jesteśmy już po odbiorze sanepidu. Jeszcze raz dziękujemy.
Marta Kalinowska
W imieniu zarządu firmy dziękujemy za dezynfekcję ozonem naszych biur w Warszawie pod kątem koronawirusa Covid Sars-CoV-2
Jolanta Bracka-Tylas
Rabaty